8 zanimljivih Lamborghini činjenica za koje vjerojatno niste znali

Martin K.

Ferruccio Lamborghini rođen je u obitelji farmera, no oduvijek je imao više interesa za mehaniku nego za uzgoj usjeva. Nakon Drugog svjetskog rata odlučio je proširiti obiteljski biznis proizvodeči traktore te je svojim inovacijama stekao bogatstvo sa kojim si je mogao priuštiti sam vrh ponude automobila, jedan jedini, Ferrari.

Ubrzo nakon toga, Ferruccio je primjetio neke stvari koje mu se nisu svidjeli na Ferrariu poput kvačila te se 1962.g. zaputio u Maranello kako bi im objasnio probleme. Na što je dobio odgovor: „Sa autom je sve uredu, ti ga jednostavno ne znaš voziti.“ Bijesan, odlučio da će napraviti savršen automobil, mnogo bolji od Ferraria. Godinu dana kasnije osnovani su Automobili Lamborghini, a ovo je nekoliko zanimljivih činjenica o Lamborghiniu.

Logo

Ferruccio je rođen u horoskopskom znaku bika i obožavao je španjolske borbe bikova pa je stoga ta životinja izabrana za zaštitini znak kompanije.

350 GTV

Otkriven pod markom Automobili Ferruccio Lamborghini, 350 GTV bio je prvi prototip tvrtke, a imao je 3.5 litreni V12 motor. Prototip nikad nije doživio serijsku proizvodnju jer karoseriju nikad nisu uklopili oko motora. Umjesto toga, 1964. Lamborghini je izbacio 350 GT kao prvi serijski automobil proizveden u 120 primjeraka.

Prvi super automobil

1966. na Ženevskom auto salonu predstavljena je Miura. Nazvana po poznatom španjolskom uzgajivaču bikova, ovaj stroj sa srednje smještenim motorom proizvodio se od 1966. do 1973., a proizvedeno ih je manje od 770.

Huracan se prodaje duplo bolje od Gallarda

U deset godina Gallardo je dostigao brojku od 14 022 proizvedena primjerka u 2013.g. Huracan je isti broj dostigao u pet godina od početka proizvodnje.

Huracan Polizia

Talijanska policija koristi dva Huracana oblijepljene u policijske boje i rotirkama za kontrolu gradskih i vangradskih cesta u Bologni i Rimu. Vozila se također koriste za hitni i brzi transport ljudskih organa kada god je to potrebno.

Aventador SVJ najjači bik u gami

Naslijednik Murcielaga, Aventador SVJ dolazi sa 6.5 litrenim atmosferskim V12 koji, uz 760ks, stotku hvata za 2.8 sekundi. SVJ predstavlja „Super Veloce Jota“ tj. superbrzi trkači auto. Dostupan je i kao Roadster (cabrio) verzija.

Aventador SVJ rekorder na Nürburgring-Nordschleife

6:44 je vrijeme koje ni moćni Porsche GT2 RS nije uspio dostići. Rekord postavljen 2018.g. stoji još i danas.

Lamborghiniev naprodavaniji model je SUV

Uz svestrano podvozje i prilagodljiv ovjes, Ursus može savladati sve terene od snijega i pijeska do prave F1 staze. Debitirao je 2017., a u prodaju krenuo 2019. i postao prava senzacija. U prvoj godini Lamborghini je prodao skoro 5 000 primjeraka, što je podiglo ukupnu prodaju tvrtke za 43%. Ispod haube nalazi se Audijev 4.0 litreni V8 sa dvostrukom turbinom izbacujući 641ks.

Foto: NetCarShow, Lamborghini

Sljedeća objava

(VIDEO) Policija na autocesti zaustavila petogodišnjeg dječaka: 'Išao sam kupiti Lamborghini!'

Policajac koji je u ponedjeljak na autocesti u državi Utah zaustavio jedan automobil neugodno se iznenadio kad je shvatio da je na mjestu vozača jedan – petogodišnjak. Zamijetivši vozilo koje se vrlo sporo kretalo lijevim trakom autoceste Interstate 15, policajac je uključio sirenu, a vozač se disciplinirano prestrojio u trak […]