Autoindustrija i dalje u padu, BMW najavio smanjenje za 6 000 radnih mjesta

Martin K.

Još jedan znak kako je paromija koronavirusa snažno pogodila svjetsku autoindustriju silom superautomobila koji se zabio u zid, BMW je potvrdio da treba ukinuti 6 000 radnih mjesta. To će utjecati uglavnom na njemačku radnu snagu, ali će utjecati i na određene zaposlenike u drugim dijelovima svijeta, gdje BMW zapošljava oko 120 000 ljudi.

Prema izvorima iz industrije, očekuje se i da će bavarski auto-gigant odbiti nove ugovore za privremene radnike, što bi moglo dovesti do približavanja brojici od oko 10 000 ukinutih radnih mjesta.

„Potrebni su daljnji koraci kako bi BMW Grupa postala otpornija na vanjske utjecaje i fluktuacije na tržištu,“ navodi se u izjavi tvrtke, dodajući da je cilj „postići planirano smanjenje radne snage putem skračivanja i dobrovoljnih sporazuma“.

Ostale strategije smanjenja troškova koje već primjenjuje BMW uključuju skraćivanje dva sata tjedno za neke radnike i odobravanje drugima dodatnih osam dana godišnjeg odmora godišnje u zamjenu za prihvaćanje niže plaće.

Pandemija je prouzročila krah prodaje vozila širom svijeta. Na važnom europskom tržištu prodaja automobila u prvih pet mjeseci 2020. godine manja je za 41% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Prodaja u Njemačkoj pala je za 35%, u Francuskoj za 48,5%, u Italiji za 50,4%, a u Španjolskoj za 54,2%.

“Smanjujuće tržište automobila, skupi prijelaz na električnu energiju i oštre nove EU kazne za prekomjerne emisije CO2, već su napalai njemački vodeći industrijski sektor prije nego što je i započela pandemija”, javila je novinska agencija AFP.

U intervjuu koji je u travnju upućen osoblju BMW-a, globalni šef Oliver Zipse napomenuo je: “Okolnosti, ozbiljne poput ovih, mogu ugroziti postojanje čak i velike tvrtke.”

Foto: BMW

Sljedeća objava

VW Areton od sada i u karavanskoj izvedbi

Jedan model, dvije izvedbe! Volkswagen je predstavio novi Arteon, a uz njega i novu verziju Areton Shooting Brake. „Volkswagen će ove godine izbaciti 34 nova modela. U povijesti marke nikada nije postojala tako opsežna inicijativa modela, “kaže Ralf Brandstätter, glavni operativni direktor i imenovani izvršni direktor marke Volkswagen Pkw. „Arteon […]