BMW predstavio adaptivni tempomat za svoje motocikle

Martin K.

Opušteno krstarenje s aktivnim tempomatom, bez potrebe da se ručno prilagodite brzini vožnje vozila ispred dostupno je u automobilima već dugi niz godina, ali ne i standard do sada u motociklima. Međutim, s aktivnim tempomatom (ACC), BMW Motorrad uskoro će ponuditi ovu vrstu sustava pomoći vozaču, pružajući motociklistima potpuno novo, ugodno iskustvo vožnje.

ACC je novi sustav pomoći vozačima koji je razvijen u suradnji s Bosch-om. Dugogodišnje iskustvo sa sustavima pomoći vozača osobnih automobila obje tvrtke pomaže u razvoju ove funkcije. Novi ACC pruža maksimalnu udobnost za zahtjevne turneje motociklista, automatski regulira brzinu vozila kada se udaljenost ispred vozila smanji i zadržava udaljenost koju vozač definira. Ta se udaljenost može mijenjati u tri stupnja.

I brzina vožnje kao i udaljenost do vozila ispred može se jednostavno podesiti pomoću gumba. Novi BMW Motorrad ACC ima dvije karakteristike odabira upravljanja: udobne ili dinamične, u kojima se ponašanje ubrzanja i usporavanja mijenja u skladu s tim. Daljinska kontrola također se može isključiti kako bi se mogla koristiti Dynamic Cruise Control (DCC).

Kod zavoja, brzina se automatski smanjuje pomoću ACC-a ako je potrebno, a cilja se udoban nagibni kut. S povećanim nagibom dinamika kočenja i ubrzanja su ograničene kako bi se održala stabilna vozna sposobnost i ne bi ometalo vozača naglim kočenjem ili ubrzanjem.

Sustav prepušta odgovornost vozaču i omogućuje mu da intervenira u svakom trenutku. To je i zato što novi ACC reagira samo na vozila u pokretu. Nepomična vozila, poput onih na kraju prometne gužve ili na semaforima, ne uzima u obzir pa u takvim slučajevima, vozač mora kočiti.

Foto: BMW

Sljedeća objava

Quashqai dobio priznanje od AutoTrader-a za "najbolji automobil za gradske vozače"

Za razliku od nekih drugih automobilskih nagrada, o dobitnicima AutoTrader-ove nagrade za novi automobil odlučuje britanska javnost koja kupuje automobile. Qashqai je 9.000 novih Qashqaijevih vlasnika proglasilo „najboljim automobilom za gradske vozače“. Erin Baker, urednica direktora, rekla je AutoTrader; “Nissan Qashqai odnosi priznanje u tijesnom natjecanju. Troškovi vožnje bitni su […]