BMW predstavio lanac koji ne zahtjeva održavanje

Martin K.

Iz BMW-a tvrde da su stvorili motociklistički lanac koji ne treba podmazivanje ni podešavanje napetosti. Lanac “bez održavanja” trebao bi biti dostupan na modelima S1000RR i S1000XR kao tvornička opcija ili kao dodatak postojećim vlasnicima, a uskoro će uslijediti i ponuda za više modela.

Lanac M Endurance koristi standardni X prsten postavljen za držanje maziva između valjaka i pinova, a BMW je dodao industrijski dijamantni premaz.

Industrijski dijamant poznat je i pod nazivom tetrahedrally amorphous carbon (ta-C), a vidjeli smo da ga proizvođači koriste za smanjenje trenja u unutrašnjosti motora.

Ovaj ta-C premaz smanjuje trenje koje djeluje na lanac i tako smanjuje trošenje. A najbolji dio je što se nikad ne troši.

BMW je rekao: “Zahvaljujući izvrsnim svojstvima podmazivanja na suho i uklanjanju trošenja, M Endurance lanac nudi udobnost održavanja jednaku udobnosti motocikla s kardanom. To uključuje sve radove čišćenja koji su neizbježni kod konvencionalnih lanaca zbog prskanog maziva. Sukladno tome, lanac M Endurance također nudi maksimalnu ekološku prihvatljivost.”

Sljedeća objava

Predstavljena nova Hyundai Kona, uskoro u hrvatskim salonima

Hyundai Kona je uspješna priča ovog korejskog diva u Europi još od njenog predstavljanja 2017. godine. U roku od samo tri godine, ovaj crossover postao je jedan od najpopularnijih Hyundaijevih modela u Europi, gdje je prodano više od 228.000 primjeraka. Dobitnica je nagrade iF za dizajn 2018., nagrade Red Dot za 2018. i nagrade IDEA za dizajn 2018. […]