BMW radi potpuno električnu “peticu” i “sedmicu”

Martin K.

Da, serija 5 i 7 uskoro će postati potpuno električne, jer BMW nastoji smanjiti emisiju CO2 za barem trećinu po vozilu do 2030. godine. Cilj im je također smanjiti emisije svojih tvornica i postrojenja za 80 posto, po proizvedenom vozilu , na manje od deset posto onoga što su bili u 2006.

“Cilj”, kaže BMW, je za deset godina “imati na cestama više od sedam milijuna elektrificiranih vozila BMW grupe – oko dvije trećine s potpuno električnim pogonom”. Do kraja iduće godine BMW će ponuditi pet EV-a – i3, i4, iX3, iNext i Mini Electric, a do 2023. godine u svom sastavu trebao bi imati manje od 25 elektrificiranih modela, od kojih će polovina biti potpuno električna.

Sljedeći će BMW serije 7 biti dostupan s četiri različita pogonska sklopa – benzinskim ili dizelskim, oba s 48-voltnim blagim hibridnim sustavima, priključnim hibridom ili potpuno na struju. Isto vrijedi i za sljedeću seriju 5 i X1, a oba će biti dostupna s e-motorom i baterijama umjesto motora s unutarnjim izgaranjem i spremnikom goriva.

Ne bi trebalo proći dugo prije nego vidimo serijsku proizvodnju i4 i iNext, ali na novu 7, 5 i X1 mogli bi se malo načekati. Nadamo se da u ponudi neće izostati neka luda varijanta “petice” sa preko 700 ks…

Foto: BMW

Sljedeća objava

Ford Puma ST uočena u Velikoj Britaniji tijekom video snimanja

Ford će uskoro predstaviti sportsku ST verziju svog novog Puma SUV-a, a gotovi automobil, bez kamuflaže, prvi put je viđen u javnosti u Velikoj Britaniji. Prikazana mjesecima prije no što se očekuje jesensko predstavljanje, Pumu ST je fotografirao prolaznik koji je slike potom objavio na Twitteru. Novi model vozi se […]