Borba protiv virusa: JAGUAR LAND ROVER beskontaktni zaslon koji radi bez dodira

Josip J

Nova tehnologija beskontaktnog dodirnog ekrana koju su razvili Jaguar Land Rover i Sveučilište u Cambridgeu pomoći će zadržavanju očiju vozača na cesti i smanjiti širenje bakterija i virusa u svijetu.

Patentirana tehnologija, poznata kao “prediktivni dodir“, koristi umjetnu inteligenciju i senzore za predviđanje korisnikovog cilja na dodirnom zaslonu – bilo da je riječ o satelitskoj navigaciji, kontroli temperature ili postavkama zabave – bez dodirivanja gumba.

Sustav, razvijen s inženjerima sa Sveučilišta u Cambridgeu, dio je vizije tvrtke Jaguar Land Rover Destination Zero – želja da vozila budu sigurnija, a okoliš čistijim i zdravijim.

Vozila Jaguar Land Rover već su dizajnirana kako bi poboljšala dobrobit putnika, a inovacije uključuju Monitor Driver Condition, poništavanje buke motora i ionizaciju zraka u kabini. Nova tehnologija poput prediktivnog dodira još je jedan korak naprijed.

Laboratorijski testovi i ispitivanja na putu pokazali su da tehnologija prediktivnog dodira može smanjiti trud i vrijeme interakcije vozača na dodir za čak 50%, kao i ograničiti širenje bakterija i virusa. Neravne ili loše cestovne površine često mogu uzrokovati vibracije koje otežavaju odabir ispravnog gumba na dodirnom zaslonu. To znači da vozači moraju skrenuti pažnju s ceste, povećavajući rizik od nezgode.

Tehnologija koristi umjetnu inteligenciju kako bi odredila stavku koju korisnik namjerava odabrati na zaslonu u ranom zadatku za pokazivanje, ubrzavajući interakciju. Praćenje gesta koristi senzore temeljene na viđenju ili radiofrekvenciju, koji su sve češći u potrošačkoj elektronici da bi kombinirali kontekstualne informacije kao što su korisnički profil, dizajn sučelja i uvjeti okoliša s podacima dostupnim s drugih senzora.

Sljedeća objava

Maserati testira svoj novi MC20

Maserati MC20 trebao bi biti otkriven krajem ove godine, a sada imamo i slike novih talijanskih testiranja superautomobila. Već znamo da će MC20 pokretati 3,0-litreni V6 motor, a očekujemo da će uslijediti hibridna i električna verzija. U međuvremenu smo uspjeli pobliže pogledati MC20, a on se vrlo lijepo oblikuje. Ove […]