Dva Chevrolet Silveradosa proveli 22 mjeseca na dnu oceana

Martin K.
Foto: AMSA

Ukupno 81 brodski kontejner slučajno je bačen s broda YM Efficiency kraj obale Australije u lipnju 2018. godine i sve do nedavno su proveli na dnu oceana. Prošlog tjedna 10 kontejnera izvulčeno sa oceanskog dna oko 25 kilometara od obale Newcastla.

Između ostaloga, u kontejnerima se nalazio par Chevrolet Silveradosa. Radi se o heavy-duty primjercima, na putu iz SAD-a u Australiju, a kako prenosi Newcastle Herald svaki novi primjerak se prodaje po cijeni od 150.000,00 australskih dolara.

„Očigledno je da ih slobodan pad od 120-tak metara i slijetanje na morsko dno nije ostavilo u najboljoj formi.“ – rekao je Scott Willson, voditelj projekta za AMSA (Australska uprava za pomorsku sigurnost „Svi prozori su bili spušteni, tako da su vozila bila pune vode i trunula sve ovo vrijeme.“

Radnici su pokriveni zaštitnom opremom od glave do pete, premda su u ovom slučaju te mjere više za njihovu udobnost nego za sigurnost. „Smrad koji izlazi iz tih kontejnera je prestrašan“ – dodao je Wilson.

Ostali izvučeni kontejneri bili su ispunjeni gumama, čelikom, bakrom i drugim materijalima koji se sada moraju reciklirati. Što se tiće vozila, biti će zadatak rastaviti ih u dijelove kako bi se sve recikliralo prema propisima.

Do ovog trenutka, izvlačenje je koštalo AMSA oko 15 milijuna australskih dolara, s tim da se predviđa izvlačenje 62 kontejnera s oceanskog dna do kraja travnja. Kao takvi, Silveradosi su samo kap u moru onoga što je dugotrajan i naporan posao.

Sljedeća objava

MotoGP: Marquez Unlimited: njegova osma titula sada je film

Red Bull je snimio dokumentarni film koji govori o savršenoj sezoni španjolskog prvaka. Marquez je mogli bi smo slobodno reći bez limita i granica, a film posvećen njemu ne može se zvati ništa manje nego “Unlimited”. Dokumentarni film govori o Marcovoj savršenoj sezoni, 2019. koja je započela operacijom ramena i […]