Europa bilježi drastičan pad prodaje novih vozila: Evo kako stoji Hrvatska i koliko je automobila prodano tijekom karantene

Josip J

Potražnja za novim automobilima u Europi urušila se u travnju zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, a pad u Hrvatskoj bio je veći od europskog prosjeka, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača ACEA.

U travnju su u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 270.682 nova automobila, što je 76,3 posto manje nego u istom mjesecu lani.

Travanj je prvi mjesec u kojem su od prvog do zadnjeg dana na snazi bile mjere kojima su vlade nastojale suzbiti širenja covida-19, objašnjavaju u ACEA-i najveći pad potražnje otkada su počeli objavljivati izvješća.

Među vodećim europskim tržištima najviše je potonula potražnja u Italiji i Španjolskoj, za 97,6 odnosno 96,5 posto. Pandemija je najteže pogodila upravo te dvije europske zemlje. U Njemačkoj je potražnja pala 61,1 posto, a u Francuskoj 88,8 posto.

U Hrvatskoj je u travnju prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 1.077 novih automobila, 87,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku potražnja za automobilima pala je 46,2 posto.

U razdoblju od siječnja do travnja europska se potražnja za novim automobilima pod utjecajem pandemije smanjila 38,5 posto, izračunali su u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca registrirano ukupno 11.078 novih automobila, što je za 46,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazalo je izvješće ACEA-e.

Foto: Pixabay

Sljedeća objava

Alpina predstavila novi XB7, baziran na BMW X7 modelu

BMW ALPINA XB7 objedinjuje prednosti prostranog i luksuznog vozila sa sportskim aktivnostima, vrhunskom dinamikom vožnje, nenadmašnom okretnošću i snažnim, najsuvremenijim podvozjem za ultra visoke performanse. 4.4-litreni V8 motor s bi-turbom ispaljuje 621 KS i maksimalni okretni moment od 800 Nm, koji je dostupan od izvanrednih 2000 okretaja. Ovaj moćan stroj […]