Ferrari 812 Superfast toliko brz da može ostati bez stražnjeg stakla

Martin K.

Prilično je sigurno reći da je Ferrari 812 Superfast, kako bi i samo ime govorilo, uistinu ‘super brz’ automobil. S 6,5-litrenim atmosferskim V12 ispod poklopca motora krije 800 konjskih snaga.

No ne samo da ima dovoljno snage za “čupati asfalt”, već ima dovoljno snage da izbaci i svoje stražnje staklo.

Kao što je otkriveno u NHTSA-inom sigurnosnom opozivu izdanom ovog mjeseca, Ferrari poziva ukupno 1063 jedinice od svojih 812 Superfast-a prodanih u Sjevernoj Americi između 2018-20. Jer bi se “stražnje staklo moglo potpuno odvojiti od vozila, stvarajući opasnost na cesti i povećava rizik od sudara”.

Međutim, koliko god zabavno bilo razmišljati o imenu automobila, brzina nije jedini faktor koji doprinosi tome. Iskopavanje detalja samog opoziva otkriva da je primarni razlog zašto stražnje staklo može iznenada popustiti tijekom vožnje posljedica pogreške dobavljača stakla u procesu proizvodnje stražnjeg stakla.

Zbog toga što područje prianjanja stakla nije pravilno očišćeno, čvrstoća prianjanja vezivnog sredstva koje se koristi za njegovo pričvršćivanje može s vremenom oslabiti, više slučajeva je zabilježeno od svibanja ove godine, pa krajnji rezultat njegova slabljenja bilo bi da vaša kabina neočekivano postaje otvorenije okruženje.

Postupak opoziva pogođenih modela 812 Superfast trebao bi započeti 5. prosinca 2020. godine, a Ferrari bi trebao izravno obavijestiti vlasnike da dogovore vrijeme za besplatnu zamjenu stražnjeg stakla u njihovom najbližem zastupništvu.

Foto: Ferrari

Sljedeća objava

YouTuberi prozvali SSC zbog video snimke brzinskog rekorda: Tuatara nije oborila rekord

Ukoliko pratite novosti vezane uz svijet automobila putem YouTuba, u zadnjih nekoliko dana mogli ste vidjeti kako je mala američka kompanija SSC North America sa svojim modelom Tuatara oborila svjetski brzinski rekord sa prosječnom brzinom od 316 milja/h tj. 508 km/h, a najveća postignuta brzina iznosila je 532km/h. Kada se […]