Gibernau: Sukob sa Rossiem stvorio je loš presedan u MotoGP-u

Martin K.
Foto: Autosport

Bivša zvijezda MotoGP-a Sete Gibernau kaže da je zloglasni sukob s Valentinom Rossijem u Jerezu 2005. “otvorio vrata” da kontkat na stazi postane sastavni dio utrka.

Devetostruki pobjednik utrke Gibernau sudjelovao je u gorkom suparništvu s Rossijem tijekom svoje karijere u ranim 2000-ti godinama, s trzajm u posljednjem zavoju na Jerezu – kad je Rossi izgurao Gibernaua izvan staze kako bi osigurao pobjedu – koji je postao njihov najpoznati incident.

U razgovoru sa BT Sportom Gibernau kaže kako se način razumijevanja utrka od tog dana negativno promijenio i postavio je presedan da utrke budu agresivnije u MotoGP-u.

“Ne znam koliko smo puta razgovarali o tom zavoju, ali što više vremena prolazi to sam više razumio da se nakon toga stvari se mijenjaju”, rekao je Gibernau, koji se vratio u svijet utrka prošle godine u inauguralnom MotoE svjetskom kupu.

„Mnogi su vidjeli taj potez i od tog trenutka otvorila su se vrata da se to dogodi još mnogo puta.“

“Na kraju utrke obojica smo napravili ono što smo smatrali da je najbolje za prvenstvo, a moje mišljenje može biti bilo što.“

“Ali od tada su se stvari u MotoGP-u promijenile, s čime se ne slažem.”

MotoGP ima malo opušteniji pristup agresivnim utrkama nego što je to slučaj u nekim drugim serijama.

2013. godine Marc Marquez prošao je nekažnjeno nakon sličnog poteza na Jorgea Lorenzu u istom zavoju da bi ukrao drugo mjesto u posljednjem krugu.

Na pitanje bi li suci gledali u taj incident da se to danas dogodilo, Gibernau je odgovorio: “Da vam kažem istinu, ne. Ne mislim tako.“

“Imam razne misli sa te strane, koje su moje i, kao što sam rekao, ne moram biti u pravu ili u krivu.

“Ne želim da se netko ozlijedi. To je jedan od mojih prioriteta i to kako shvaćam sport i utrke.”

Gibernau vjeruje da je potrebno učiniti više na iskorjenjivanju ove vrste utrka, iako bi, priznaje, to bilo teško.

“MotoGP je već toliko opasan da bismo po mom mišljenju svi trebali dati doprinos svojim znanjem kako bismo izbjegli ovu vrstu situacija”, dodao je.

“Je li to teško učiniti? Da. Je li to nemoguće? Mislim da ne.

“Odgovornost je onoga tko je zadužen za prvenstvo i postavljanja pravila tamo gdje trebamo ostati podalje od ove vrste situacije, jer, kao što sam rekao, riskiramo više od pukog sudara.” – zaključio je Gibernau.

Sljedeća objava

(VIDEO) Boksački svjetski prvak Anthony Joshua vožnjom po snijegu obilježio 50. rođendan Range Rovera

Land Rover proslavio je zlatni jubilej svog popularnog modela Range Rovera na svom poligonu za testiranje u hladnim uvjetima u Arjeplogu, blizu arktičkog kruga u Švedskoj. Land Rover koristi zaleđeno jezero kako bi inženjerima pružio savršene uvjete za testiranje i procjenu najnovijih modela. Poznati umjetnik na snijegu Simon Beck stvorio […]