Harley-Davidson planira se spasiti prodajom manje motocikala

Martin K.

Harley-Davidson bio je u problemima prije svih obustava zbog koronavirusa, a stvari nisu postale puno bolje u međuvremenu. Ali sada, kad se tvornice H-D-a u SAD-u počinju pokretati, tvrtka ima novi plan kako se ponovno vratiti u igru.

Plan je da tvrtka proizvodi manje modela, s manje dostupnih opcija i u manje boja, a  u konačnici manji ukupan broj motocikala, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio Wall Street Journal.

Čini se da Harleyev novi šef, Jochen Zeitz, želi iskoristiti ovu novu ekskluzivnost modela kod trgovaca da bi se pokrenula prodaja. Primjer? Ferrari! Nemaju desetke automobila koji samo vise okolo i čekaju da ih netko dođe kupiti. Imaju jedan ili dva primjera većine modela, a kupci moraju naručiti automobil. Čini se da Harley želi učiniti isto to u nadi da će ograničavanje dostupnosti motocikala povećati njihovu poželjnost.

To je sve dobro i dobro, ali gdje to ostavlja zastupnike? Ako tvornica ne proizvodi mnogo motocikala, to znači da trgovci ne mogu očekivati ​​da će se zalihe nadopunjavati kao ni prodaja – oko 70% dilera u SAD-u ove godine neće dobiti više novih motocikala, prema Beth Truettu, direktoru prodaje za HD.

Hoće li sve ovo uspjeti? Hoće li to pomoći zaustaviti kočnicu na silaznoj spirali u kojoj se nalazi najstarija američka tvrtka? Ili će ga ubrzati, jer se trgovci ne mogu ili ne žele prilagoditi novom stilu prodaje i svim promjenama koje su potrebne?

Predstavnici Harley-Davidsona ponudili su izjavu kako “ne planiraju preraditi zastupnike na boutiq model”. Dakle, za sada ostaje puno pitanja bez odgovora, iako će se većina njih vjerojatno otkriti u skoroj budućnosti kada Zeitz službeno uvede svoj „Rewire“ plan za H-D u drugom kvartalu ove godine.

Foto: Harley Davidson

Sljedeća objava

Svjetska premijera novog Volkswagen Nivusa

Danas će Volkswagen do Brasil predstaviti svoj najnoviji model: Nivus. Novi crossover u segmentu malih automobila osvaja dinamičnim dizajnom, novom unutrašnjošću vozila i povišenim položajem sjedenja. Svjetska virtualna premijera održati će se u 16 sati. Nivus je razvijen u Južnoj Americi, a u početku će se lansirati na brazilsko tržište. […]