Jedinstven trojac Alfa Romea ide na dražbu

Martin K.

Trio koncepta koje je naručila Alfa, dizajnirao Franco Scaglione, a izgradila Carrozzeria Bertone pedesetih godina, neki su od najznačajnijih oblika iz povijesti automobila.

Službeno nazvane Berlina Aerodinamica Tecnica, serije BAT 5 iz 1953., BAT 7 iz 1954. i BAT 9d iz 1955. bile su (ako razumijete talijanski jezik) tehničke studije aerodinamike.

Svijetla koja iskaču na modelu 5, veličina peraja na modelu 7 i oblik suze svih tri. Baš glamurozno. Kao što možete zamisliti, ove su stvari izazvale popriličnu pomutnju sredinom 1950-ih, unatoč tome što su se sve tri temeljile na standardnim Alfa 1900 limuzinama s manje od 43 KS.

Trio je zajedno u istim privatnim kolekcijama od 1989. godine, kada je privatni kolekcionar iskoristio posjet Nuccia Bertonea na Pebble Beach Concours d’Elegance i istodobno dao ponudu trojici tadašnjih vlasnika. Sada su ponovno na prodaju, u rukama aukcijske kuće RM Sotheby’s.

Nema riječi o tome koliko bi cijenu trio mogao dostići, ali bilo bi pošteno reći da će biti izvan našeg cijenovnog ranga.

Sljedeća objava

U dva dana uništena dva Rimca C-Two

Rimac C-Two spada u skupinu hiperautomobila sa svojom snagom od 1914ks i cijenom od otprilike 2 milijuna funti i možemo reći da je ponos nacije. Sa naprednom tehnologijom i vizijom vlasnika Mate Rimca, Hrvatska je od zemlje sa nikakvom autoindustrijom skočila u sam vrh svjetske kreme sa automobilom koji bez […]