Kadett star 30 godina koji košta 15 tisuća eura? Da, i to je moguće kada je u pitanju GSi

Josip J

Opel Kadett obiteljski je automobil koji se proizvodio u Njemačkoj od 1936. do 1940., a zatim od 1962. do 1991., kada ga je naslijedila Astra.

Krenuvši abecednim redom, od modela Kadett A pa sve do modela Kadett E čiji je zadnji model, ali isključivo kao kabriolet, proizveden 1993. godine.

U narodu poznat kao “jaje”, svjetlo dana ugledao je 1984. godine te je zadržao mnogo toga od svojih prethodnika (šasiju i podvozje), ali je stekao najaerodinamičniju karoseriju u svojoj klasi. Godinu kasnije je čak proglašen “Automobilom godine”, a prodano je preko 3,7 milijuna primjeraka.

Prodavao se kao verzija s tri ili pet vrata, u karavanskoj izvedbi, ali i kao kabriolet. Njegova sportska izvedenica GSI (Grand Sport Injection) iz 1987. godine sa 16-ventilskim motorom imala je 2-litreni benzinski motor početne snage 130 KS koji je mogao “pojuriti” i do 217 km/h što je u to vrijeme bilo impresivno za obiteljski auto.

Osim što je bio brz, Kadett je bio i štedljiv pa je postavio vrlo visoka mjerila za konkurenciju. Prema mnogima, inženjeri su namjerno napravili motor koji će imati vrlo lako dizanje snage na više od 270 KS.

Upravo jedan takav se pojavio se u jednom stranom oglasniku i to po cijeni od 15 tisuća eura. Naravno, riječ je o vrlo očuvanom primjerku iz 1990. godine u prekrasnom stanju s GSI sportskim interijerom, crnom metalik bojom i kliznim krovom.

Kilometraža ovog Opela je 87,288 kilometara i čini se vrlo vjerojatnom s obzirom na stanje automobila, a snažni četverocilindrični motor od 1998 kubika s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem osigurava zabavu.

Foto: Screenshot

Sljedeća objava

Pogledajte što se dogodi kada se sretnu njemački autobahn i Toyota s 1200 ‘konja

Toyota Supra je definitivno legenda koja uživa ikonski status u očima automobilskih entuzijasta. Stoga ne treba čuditi kada pronađemo jedan dorađeni primjerak s “malo više konja”. Ova modificirana Supra iz 90-ih opremljena je 3,0 motorom sa šest cilindara koji razvija prilično ludih 1239 konjskih snaga i 1120 Nm okretnog momenta, što je […]