Kako nakon zime pripremiti motocikl za sezonu

Martin K.
Foto: Pixabay

Pandemija Coronavirusa možda je odgodila početak sezone vožnji, ali zato je sada pravi trenutak da iskoristite slobodno vrijeme i osigurate da Vaš limeni ljubimac na dva kotača bude spreman za vožnju čim se ukinu zabrane. Ono što Vam je potrebno za ovu akciju: sprej za podmazivanje lanca, svjetiljka, manometar za tlak u gumama, moment ključ i multimetar.

Provjerite pritisak u pneumaticima – preporuka je da prije spremanja motocikla napumpate gume malo većim pritiskom od preporučenog jer će s vremenom guma izgubiti pritisak, a time ćete spriječiti oštečenje. Svakako provijerite tlak u gumama i iskoritite priliku da temeljito provjerite njihovo stanje.

Nadolijevanje goriva –u idealnom slučaju, motocikl bi bio spremljen za zimu sa minimalno goriva u rezervoaru jer gorivo isparava i čini benzin manje zapaljivim. Dodavanjem pet litara svježeg benzina ojačati ćete preostalo gorivo i omogućiti normalno paljenje motora.

Stanje baterije – Ukoliko u garaži imate utičnice lako je puniti akumulator preko zime, međutim u slučaju da nemate akumulator bi svakako trebalo provjeriti. Prije provjere prekidač za paljenje mora biti na isključeno. Zdrava baterija trebala bi pokazivati 12.5V ili više. Sve ispod toga će zahtijevati punjenje ili čak novi akumulator.

Količina ulja – motocikl pri ovoj provjeri mora biti uspravan i uravnotežen. Kako su svi motocikli različiti, svakako preporučujemo da pogledati priručnik Vašeg motocikla kako bi na pravilan način utvdili razinu tekučine.

Provjerite brtve – Brtve na vilici mogu lako popustiti ako motocikl stoji duže vrijeme. Maramicom obrište područje oko brtve kako bi vidjeli da li dolazi do curenja tekućine. U ozbiljnim slučajevima, ulje će se slijevati po vilici do diskova i kliješta pa budite temeljiti sa pregledom. Učiti isto i na stražnjem armortizeru.

Upalite motocikl i provjeravajte razinu tekućine – pri prvom paljenju budite oprezni, možda ćete ga morati koji put „zaverglati“ prije nego upali. Jednom kada upali pustite ga da se zagrije, te provjeravajte dolazi li do curenja rashladne tekućine ili ulja. Isto provjerite i nakon što ugasite motor i pustite ga da se ohladi.

Podmažite lanac – svakako provjerite da li Vam je lanac dovoljno napet te ga zategnite po potrebi. Sprejem za lanac podmažite lanac sa unutarnje strane, a korisno je i koristiti krpu koju ćete postaviti iza lanca kako bi spriječili da sprej prska po svuda.

Provjerite vijke – temeljito provjerite matice i vijke vašeg motocikla radi Vaše sigurnosti. Ispravan način provjere je da prvo odvrnete vijak, a zatim ga pritegnete pomoću odgovarajućeg moment ključa sa odgovarajućim rasponom snage.

Sljedeća objava

(VIDEO) U nedostatku sportskih igara Rusi došli na genijalnu ideju - curling s autima

Pandemija koronavirusa u potpunosti je zaustavila svijet sporta. Sva natjecanja su prekinuta, otkazana ili odgođena. Ipak, u nedostatku sportskih natjecanja ovi su Rusi došli na genijalnu ideju – auto curling. Curling je zimski sport po nekim pravilima igre slična našem boćanju i igra se na ledu. Pitate se kakve to […]