McLaren stavio sjedište u Wokingu i cijelu povijesnu kolekciju automobila pod hipoteku

Martin K.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila industrije širom svijeta, pri čemu je automobilska industrija jedna od najteže pogođenih. Čini se da ni proizvođači superautomobila i trkački timovi nisu imuni na učinke pandemije COVID-19, jer se proizvođači gase i moraju naći alternativna sredstva financiranja.

McLaren je najnoviji u dugom nizu proizvođača automobila koji je pronašao nove načine financiranja, a nedavno je objavljeno da traži do 275 milijuna funti. To planira učiniti hipotekom na ne samo svoje povijesne kolekcije automobila, već i cjelokupnog sjedišta u Wokingu, u nastojanju da preživi financijske učinke pandemije.

Ova nova metoda oslobađanja sredstava trebala bi biti dovoljna za postizanje cilja tvrtke, s obzirom na to da je sama kolekcija povijesnih i ikoničnih automobila vrijedna oko 250 milijuna funti, a sjedište u Wokingu se također procijenjuje na više od 200 milijuna funti. Čini se da je plan hipoteke na imovinu oslobođanje sredstava kako bi se prebrodila kriza, a zatim učinkovita otplata prvom prilikom.

Iako se ovo može činiti drastičnim postupkom, ovo nije bila prva McLarenova opcija. Ranije tijekom pandemije McLaren se obratio Velikoj Britaniji zbog poslovnog zajma od 150 milijuna funti zbog dramatičnog pada prodaje i kolapsa sezone F1 2020.

Ali prijava je odbijena zbog toga što McLaren navodno nije ‘iscrpio alternativne izvore financiranja’ čime je poduzeće prisiljeno da pronađe alternativne načine prikupljanja sredstava. Ovaj zajam također bi trebao biti dodatan kapital na injekciju u iznosu od 300 milijuna funti u tvrtku, koji su u ožujku ove godine dali dioničari.

Foto: McLaren

Sljedeća objava

(VIDEO) Pogledajte kako to izgleda kada Opel Corsa 'skoči' na veliki trampolin

Mark Rober, bivši inženjera NASA-e i Applea, na YouTubeu je stekao popriličnu popularnost svojim kanalom ‘Mark Rober’. Najpoznatiji je po tome što je provodio vrijeme s Billom Gatesom. Poznat po šaljivim videima, sa svojim zadnjim otišao je korak dalje. Naime, odlučio je testirati ‘najjači’ trampolin na svijetu i to na […]