Mercedes okrenut budućnosti: Uskoro ukidaju ručni mjenjač

Josip J

Mercedes-Benz se sprema uvesti velike promjene, a jedna od njih odnosi se i na ukidanje ručnih mjenjača.

U planovima Mercedesa su električni AMG i Maybach modeli pa čak i elektrificirana G-Klasa. Sedani EQE i EQS će imati SUV varijante kako bi slijedili modele EQA i EQB. Ogromne investicije u “zelene” modele zahtijevaju i određene “rezove”.

Velike promjene nisu iznenađenje, a među njima je ukidanje ručnog mjenjača. To se neće dogoditi preko noći, ali Mercedes to definitivno namjerava učiniti. To će utjecati uglavnom na Europu, jer u SAD-u ručni mjenjači u Mercedesovim modelima nisu dostupni još od 2015. godine i modela SLK250.

Kako je naveo Mercedesov šef istraživanja i razvoja Marcus Schaeffer, tvrtka će “eliminirati ručne mjenjače” kako bi smanjila troškove i pojednostavila proizvodnju. Također kaže da će marka krenuti naprijed sa “značajnim smanjenjem platformi” i “dramatičnim smanjenjem motora s unutarnjim izgaranjem”.

Drugim riječima, ukinuti će se i mnogi konvencionalni motori do kraja desetljeća, njih oko 70 posto. Za očekivati je da najugroženiji budu dizel motori zbog sve strožih zakona o emisiji plinova u Europi.

Mercedes će smanjiti i broj platformi, što znači da će sve više modela dijeliti istu platformu. Cilj je naravno smanjiti troškove razvoja.

Mercedesova ponuda je bogatija nego ikad prije, a zasad nisu najavljena smanjenja broja modela. Dakako treba naglasiti kako su nedavno umirovljeni S-Klasa Coupe i S-Klasa kabriolet.

Foto: Netcarshow

Sljedeća objava

Jaguar predstavio novi XF koji želi pomrsiti račune Audiju A6, BMW-u 5 i Mercedesovoj E klasi

Jaguar je javnosti predstavio svoju obnovljenu poslovnu limuzinu imena XF. Novi XF Saloon u limuzinskoj verziji i XF Sportbrake u karavanskoj odlikuju se unaprijeđenim vanjskim izgledom, potpuno novom unutrašnjošću koja uključuje luksuzne nove materijale i povezanim tehnologijama koje su spremne za budućnost. Izvana, tu je novi prednji branik s većim i nižim otvorima za […]