MotoGP: Dorna Sports donosi paket financijske pomoći u iznosu od 9 milijuna eura

Martin K.
Fotot:Pixabay

Zbog nametnute pauze od pandemije coronavirusa, MotoGP promotori Dorna Sports najavili su financijski paket za održavanje paddocka. Prošlog je tjedna Dorna potvrdila da će dati financijsku pomoć svim neovisnim MotoGP timovima – LCR, Pramac, Avintia, Petronas SRT, Tech3 i Gresini Aprilia – kao i momčadima u Moto2 i Moto3. Ukupni troškovi paketa, koji bi trebao biti za barem sljedeća tri mjeseca, iznose 9,075 milijuna eura.

Prošlog mjeseca sezonu su uspjeli otvoriti Moto2 i Moto3 u Kataru, s obzirom da su obje serije već bile u zemlji zbog zadnjeg predsezonskog testiranja tjedan dana prije prve utrke. Ali MotoGP utrka morala je biti otkazana, dok su utrke na Tajlandu, Americi, Argentini, Španjolskoj (Jerez) i Francuskoj odgođene. Očekuje se da će talijanska utrka u Mugellu krajem svibnja i utrka u Barceloni početkom lipnja također biti odgođene.

Timovi trebaju utrke za ostvarivanje prihoda, bilo da dolazi od samog nositelja komercijalnih prava ili od sponzora. Bez trenutačnih utrka, ne zarađuje se, a timovi i dalje imaju osoblje koje moraju platiti za to vrijeme. Trenutno se u MotoGP-u natječe 11 timova. To je podijeljeno na pet pet tvorničkih momčadi: Yamaha, Honda, Ducati, Suzuki, KTM. Ostalih šest naziva se “neovisnim” timovima: Petronas SRT Yamaha, Pramac Ducati, Avintia Ducati, Tech3 KTM i Gresini Aprilia.

Barem sljedeća tri mjeseca Dorna će uložiti 250 000 eura u svaki neovisni tim i KTM, što će biti ukupno 4,5 milijuna eura do lipnja. Honda, Yamaha, Ducati i Suzuki za sada su isključeni iz razloga što se smatra da bi se mogli  i dalje sami uzdržavati – iako je Dorna u kontaktu sa svima i stalno prati sve moguće promjene u njihovoj situaciji.

2020. u Moto3 se utrkuje 16 timova, dok se 15 natječe u Moto2. Njihova financijska situacija mnogo je nesigurnija od MotoGP-a, jer većina financijskih sredstava tih timova dolazi iz sponzorstva. Dorna je obećala ukupno 775 000 eura za sve svoje Moto3 timove i 750 000 eura za svaku Moto2 ekipu, što je podijeljeno kao 25 ​​000 eura po vozaču u ekipi. Tijekom sljedeća tri mjeseca Dorna će uložiti ukupno 4,575 milijuna eura u Moto2 i Moto3, pokušavajući da im ostane stabilna tijekom ove neviđene situacije.

Što se događa nakon tri mjeseca? U idealnom svijetu će koronavirus dobro napredovati u posljednjim bacanjima i svijet će se vratiti u normalu, a utrke će se nastaviti negdje u srpnju. Pokaže li se da je to slučaj, novac koji je Dorna dala ekipama smatrat će se predujmom za isplatu sudjelovanja na kraju sezone.

Međutim, u vjerojatnijem scenariju da pauza traje duže, Dorna ponudit će ukupno tri milijuna eura za potpun paddock u srpnju. Budući da Dorna također ne donosi prihod koji bi očekivao zbog nedostatka utrka, prirodno je da će se njegova financijska pomoć morati smanjiti kako bi osigurali vlastiti opstanak.

Sljedeća objava

Na Floridi uništeno 3.500 rent a car automobila u velikom požaru

U petak se na preplavljenom parkingu na Međunarodnoj zračnoj luci na jugozapadu Floride, dogodio požar oštetivši najmanje 3.500 automobila i proširivši se na najmanje 15 hektara. Iako se uzrok požara još uvijek istražuje, pojavljuje se mnoštvo komentara kako se automobili sa vručim ispušnim cijevima samo ostavljaju suhoj travi. Toplinski i […]