Ne, nije šala: Policija je nekada koristila Ferrari za lov na bjegunce

Josip J

Ovo je definitivno “najcool” policijski automobil koji ste ikad vidjeli – Ferrari 250 GTE serije II iz 1962. godine.

Služio je u Rimu nekih šest godina prije nego što je povučen iz aktivne službe, a sada se prodaje za nepoznatu svotu u tvrtki Girardo & Co. Priča kaže da talijanska Polizia nije bila u potpunosti zadovoljna Alfa Romeo Giuliom 1600 te su se jednostavnop pitali:  “Što može biti bolje od Ferrarija?”

Tako je nastao policijski 250 GTE koji je ujedno bio prvi Ferrarijev četverosjed. Tjelovio ga je legendarni Pininfarina, a temelji se na proširenoj verziji platforme s dugim međuosovinskim razmakom 250, a pokreće ga čuveni 3-litarski V12 koji daje 240 konjskih snaga.

Umjesto crvene, ovaj primjerak je policiji isporučen u crnoj boji s izdržljivom unutrašnjošću od kože umjetne kože. Povučen je iz službe krajem 1968. godine. Bio je u izvrsnom stanju, jer su ga redovito slali natrag u Maranello na sitne popravke. Prodan 1972. na javnoj dražbi te automobil ostao u Italiji.

Gospodin koji ga je kupio 1972. izložio ga je po cijeloj Europi prije nego što ga je 2015. prodao drugom Talijanu, koji ga je 2016. odnio na dobrotvorni događaj Pebble Beach Concours d’Elegance. To je jedini automobil u privatnom vlasništvu u cijeloj Italiji s kojim se smije voziti sa sirenama.

Odobren od strane Ferrari Classiche 2014. godine, te još uvijek ima originalnu šasiju, motor, mjenjač i stražnju osovinu. Što je izvanredno, ako razmislite o tome kakav je život vodio – jednoj od stvarnih potjera.

Foto: TopGear

Sljedeća objava

Ovaj BMW ne gubi na vrijednosti: Njegovo puno ime je BMW M5 E34 Touring i upravo se prodaje

BMW M5 Touring je zbilja rijedak primjerak, a jedan u Santorini plavoj boji upravo traži novog vlasnika. BMW-ov karavan M5 Touring je s proizvodne trake sišao 9. prosinca 1994. godine. Napravljen je za njemačko tržište te je bio jedan od najskupljih primjeraka generacije E34 koje je BMW proizveo. Ovaj M5 je poseban […]