Nissan Z Proto novi je sportski automobil sa V6 turbo motorom

Martin K.

Jasno je da su glasine o propadanju automobila Nissan Z uvelike pretjerane, a ovaj nasljednik 370Z to i dokazuje.

Dobrodošli u Z Proto. “Z, kao čisti sportski automobil, predstavlja duh Nissana”, objašnjava Nissanov šef Makoto Uchida. “To je ključni model u našem planu transformacije i dokaz je naše sposobnosti da radimo ono što se drugi ne usude.”

Zapravo, prva stvar koju nudi jest ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Prototip nosi “poboljšani” twin-turbo V6 nespecificiranog kapaciteta sprijeda, s nespecificiranom količinom snage. Znamo samo da će biti moćniji nego prije (370Z je imao 325 KS) jer je svaka sljedeća generacija Z-a, naravno, nudila veću snagu.

Nissan je rekao da Z predstavlja više od puke snage, specijalist za proizvode Hiroshi Tamura napominje kako je to “vozilo koje stvara vezu s vozačem ne samo na fizičkoj razini, već i emocionalno te reagira na vozačeve impulse”.

Prototip, kao i svako dobro dijete, odaje počast i svojim starijima. Šef dizajna Alfonso Albaisa priznao je da je nakon ‘nebrojenih studija i skica’, on i njegov tim odlučili da Z Proto postane putnik kroz vrijeme, uzimajući Z automobile iz prošlosti i predviđajući što slijedi.

Kao takvi, polukrugovi unutar LED farova posveta su 240ZG iz sedamdesetih. “ZG ima prozirne kupolaste leće preko prednjih svjetala, koje pod svjetlom daju dva kružna odsjaja preko svakog prednjeg svjetla”, rekao je Albaisa. “To nam se svidjelo i otkrili smo da se prirodno uklapa u identitet Z-a.”

Bočni profil odražava i Z prve generacije, uz suptilni odraz kako je taj originalni automobil imao stražnji rub nešto niži od prednjeg odbojnika, a stražnji dio Z Protoa uzet je iz devedesetih.

Par ispušnih cijevi zatvara se s vanjske strane, zajedno s laganim ‘tretmanima’ od karbonskih vlakana na prednjoj, bočnoj i stražnjoj šupljini te naplatcima od 19 inča. I u unutrašnjosti je došlo do promjena, 12,3-inčni digitalni zaslon ispred vozača, novi upravljač, još jedan središnji zaslon i ta tri brojčanika na vrhu.

“Sa Z-om vozačima donosimo uzbuđenje čistog sportskog automobila”, nastavio je Uchida. “Više od 50 godina zajedno stvaramo legendu o Z-u. Novi Z je na putu. “

Ne ovdje, međutim, kako se čini, Z bi u Europi mogao biti prilično mrtav. Nissan je potvrdio da kako god novi Z automobil izgledao, vjerojatno ga nećemo dobiti. „Nissan Z Proto je posveta Nisanovom naslijeđu sportskih automobila, strasti i inovacijama, ažuriranim za moderno doba.

“Međutim, sve manje europsko tržište sportskih automobila i specifični propisi o emisijama znače da Nissan nije uspio stvoriti održiv poslovni slučaj za uvođenje serijske verzije sljedeće generacije automobila Z u Europi. U Europi, Nissanovi prioriteti ostaju na svojoj opredijeljenosti da obnovi svoju crossover liniju i ubrza svoju strategiju elektrifikacije dometa.”

Foto: Nissan

Sljedeća objava

Tesla stiže u Zagrebu? ‘Pripremamo se za uzbudljiv dolazak u Hrvatsku’

Izvršni direktor Tesla Motorsa, Elona Musk, uzburkao je javnost prošle godine kada je na Twitteru napisao kako se “nada da će već sljedeće godine proširiti posao na Slovačku, Hrvatsku, Srbiju i većinu zemalja istočne Europe”. Kako sada stvari stoje njegova nadanja će se obistiniti. Tvrtka Tesla Motors objavila je na svojim stranicama oglas […]