Nova Honda Jazz inspirirana tehnologijom Formule 1

Martin K.

Najnovija Honda hibridna pogonska jedinica Formule 1, nazvana RA620H, koristi visoko učinkoviti šesterocilindrični motor s unutarnjim izgaranjem sa 1.6 litrom obujma, u kombinaciji sa sustavom za povrat energije. Napredni hibridni električni sustavi genijalno recikliraju energiju proizvedenu kočnicama i ispušnim plinovima kako bi stvorili dodatnu snagu za ubrzanje i smanjenje turbo rupe.

Prošle sezone, Hondin hibridni agregat pomogao je svojim partnerskim timovima, Aston Martin Red Bull Racing i Scuderia Toro Rosso (danas poznat kao Scuderia AlphaTauri), ostvariti ukupno tri pobjede i šest mjesta na podiju.

Najnoviji korisnik ove tehnologije je potpuno novi Jazz. Njegov e: HEV hibridni sustav reciklira energiju i koristi ju za punjenje baterije i podršku motoru, za snažne performanse, neometano prebacivanje između načina vožnje i maksimalnu učinkovitost.

Sustav e: HEV je novorazvijen za Jazz i dizajniran je da pruži optimalnu potrošnju goriva i ugodno vozačko iskustvo. Sastoji se od dva kompaktna, snažna elektromotora povezana s 1,5-litarskim DOHC i-VTEC benzinskim motorom, litij-ionskom baterijom i inovativnim prijenosnikom s fiksnim prijenosom putem inteligentne upravljačke jedinice.

Da bi pružio tako nagrađivano vozačko iskustvo i izuzetnu učinkovitost, napredni e: HEV hibridni sklop neprimjetno bira između tri međusobno izmjenjiva pogonska načina: EV kompletno električni pogon, hibridni pogon gdje se koristi kombinacija struje i motora te pogon samo sa benzinskim motorom.

U većini situacija u gradskoj vožnji optimalna učinkovitost postiže se besprijekornim prijelazima između EV pogona i hibridnog pogona. Za veće brzine na autocesti koristi se benzinski motor dok u hibridnom pogonu višak snage benzinskog motora se također može preusmjeriti za punjenje baterije putem motora generatora. EV pogon je također uključen kada automobil usporava, skupljajući energiju regenerativnim kočenjem kako bi se napunio akumulator.

Foto: Honda

Sljedeća objava

Zaokret prema struji: Mazda započinje proizvodnju svog prvog električnog automobila

Mazda je 19. svibnja 2020. započela proizvodnju potpuno nove Mazde MX-30, svog prvog u potpunosti električnog automobila. MX-30, elegantan i svestran SUV, stvoren je kao odgovor na sve veću potražnju za električnim vozilima kod ekološki osviještene populacije u Europi. Nova Mazda MX-30 opremljena je sustavom e-Skyactiv, a riječ je o […]