Od BMW-ovog R18 modela nastao Dragster

Martin K.

Posljednji dizajner koji je dobio priliku pustiti mašti na volju sa BMW-ovim R18 modelom je Roland Sands sa svojim timom. Rezultat ovog projekta je ovaj prekrasni R18 Dragster, koji je kako mu i samo ime kaže, nadahnut popularnim Dragsterima.

Sa dizajnom koji u svom srcu sadrži prekrasan 1802ccm Big Boxer motor, Dragster transformira R18 iz opuštenog kruzera u moćan stroj spojen na nitro oksid spreman proći svaku ravnicu u tren oka.

Polazeći od prednje strane, vilice su preuzete s modela R nineT i uparene su s kočnicama S1000RR. Spremnik za gorivo zadržao se s postojećeg modela, pošprican prilagođenom bojom, a ispušni plinovi izlaze kroz dvije nehrđajuće mega cijevi.

Od motora unatrag, modifikacije postaju još ekstremnije. Okvir je uvelike izmijenjen kako bi se prilagodio stražnjem ovjesu, novo prilagođeno sjedalo je postavljeno, a noge oslanjate malo ispred stražnjg kotača.

“S motorom koji je tako vidljiv središnji dio, odmah sam pomislio na muscle car”, rekao je Roland Sands. “Moja obitelj oduvijek živi za brzinu, a moj je otac bio vozač Dragstera, pa sam mislio da ima smisla motoicikl oguliti motocikl do kraja i ispočetka ga oblikovati za utrke ubrzanja.”

Dragster je dobar koliko i njegov motor, pa su Sands i tim odlučili pronaći načine kako nadogdraditi standardnih 90 ks. “Elektronika je definitivno bila najteža zadaća s kojom smo se morali baviti kad smo stavili dušikov oksid, uklonili ispušni yustav i drastično promijenili usis. Bio je to pomalo eksperiment, ali pokrenuli smo ga!”

Dragster ima mnoštvo artikala iz BMW-ove kolekcije dizajniranih dijelova tvrtke poput ručica, kotača, poklopca ventila, farova i brzinomjera koji dolaze iz kataloga dodataka R-2-Tone-Black. Prednji i stražnji blatobrani su, međutim, modificirani kako bi zadržali siluetu motocikla. Sands je dodao: “Uvijek želimo razumjeti žanr motocikla koji gradimo. To je ključ njegove autentičnosti i funkcionalnosti.”

Foto: BMW

Sljedeća objava

MotoGP: Zarco uzeo pole, Quartararo izletio, Honda na začelju

Johann Zarco zauzeo je šokantnu MotoGP pole poziciju za Avintia Ducati na VN Češke nakon što je Fabio Quartararo izletio u posljednjem pokušaju da postavi brzi krug, Andrea Dovizioso zauzeo je tek na 18. poziciju. Zarco je KTM prije godinu dana stavio u prvi startni red u Brnu u vlažnim […]