Ova ‘jedinica’ je prvi trkači Golf ikada

Josip J

Nije potreban veliki uvod da bismo vam predstavili Volkswagen Golf.

Nakon što je predstavljen početkom 70-ih godina prošlog stoljeća do danas smo ga imali mogućnosti vidjeti u raznim verzijama. Tako definitivno treba odati počast prvom trkačem Golfu na svijetu koji je napravio seizmički pomak u naslijeđu tvrtke.

Golf je bio predstavnik nove generacije kompaktnih automobila i ključ uspjeha VW-a. Volkswagen je bio u krizi prije lansiranja Golfa, trudeći se zamijeniti drevnu Bubu, nositi se s velikom njemačkom markom, kao i ogromnim financijskim gubicima u Europi i SAD-u.

Poznato je da je i VW napravio brzi GTI za koji je zaslužan mladi inženjer Alfons Löwenberg koji je 1974. godine okupio je svoje kolege u slobodno vrijeme u Wolfsburgu kako bi radili na onome što su nazivali “Sport Golf”. Nisu ni slutili kakvu su povijest počeli stvarati.

Tada na scenu stupa i Rolf Nothelle koji je početkom 1975. godine napravio prvi trkaći Golf na svijetu. Nakon što mu je skinuo nepotrebne “kilograme” odveo ga je na stazu Zolder u Belgiji, gdje je ovaj jarko crveni trkač šokirao sve. Ubrzo je uzeo 1. mjesto na Grand Prix stazi Hockenheimringa s vozačem Berndom Lilierom za volanom.

U početku je homologiran s rednim četverocilindričnim OHC motorom od 1.598 ccm, koji proizvodi 162 KS pri 8.000 okretaja u minuti, no kasnije je homologiran s 1,8 motorom od 175 KS s dvostrukim karburatorima, beskontaktnim paljenjem, BBS kotačima, ovjesom Uniball i trkaćim kočionim sustavom.

Automobil se od tada čuva u obitelji, a Marcus Nothelle ga je obnovio još 2011. godine i predstavio široj javnosti u obnovljenom stanju u Techno Classici u Essenu, u ožujku 2012. godine.

Aukcijska kuća RM Sotheby’s zapravo prodaje automobil na aukciji u Essenu kasnije ove godine. U prodaju je uključen niz rezervnih dijelova, uključujući zamjenski motor i zupčanike, zajedno s ostalim originalnim dijelovima Grupe 2.

Foto: TopGear

Sljedeća objava

Ovaj Amerikanac je tijekom života posjedovao je čak 42 Volkswagen modela

Zaljubljenici u automobile obično imaju svoju omiljenu marku, a jedan od njih je svakako Amerikanac Taylor Bryant koji je tokom svog života imao veliki broj Volkswagenovih modela. Sve je počelo s modelom Volkswagen Beetle, popularnom Bubom, koja je bila njegov prvi automobil. Od tada do danas je posjedovao čak 42 Volkswagenova automobil, a vjeruje […]