Poplava daruvarskih registracija: Znate li zašto ih ima toliko na našim cestama?

Josip J

Neovisno u kojem gradu u Hrvatskoj živite sigurno ste se često susretali s novijim autima s daruvarskim registarskim pločicama.

Te su pločice zbog povoljnijeg osiguranja postale privlačne mnogima koji inače s Daruvarom nisu povezani, no ipak ih je pomalo neobično vidjeti na službenim automobilima gradske tvrtke drugog grada. Primjerice, na automobilima Zagrebačkog električnog tramvaja.

“Vozila kojima se koristi ZET nabavljena su putem otvorenih postupaka javne nabave, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a sva osobna vozila koja su u najmu imaju daruvarske registarske oznake. Kao kriteriji odabira uzimaju se financijski uvjeti te uvjeti važni za korisnika, odnosno uz cijenu najma u obzir se uzimaju parametri poput putnog osiguranja, kasko-osiguranje, osiguranja vezanog za rizik od krađe, troškovi održavanja, servisa, zimske opreme i korištenje zamjenskog vozila zbog kvarova”, odgovorili su iz ZET-a za HRT.

Automobili su u vlasništvu rent-a-car tvrtke iz Splita iz koje su odgovorili da je riječ o povjerljivim poslovnim informacijama koje ne mogu iznositi.

Fenomen daruvarskih oznaka u posljednjih je desetak godina postao svojevrsno opće mjesto hrvatskog društva. Kao razlog njihove popularnosti navodi se podjela Hrvatske na više zona rizika, koja utječe na cijenu osiguranja vozila, a kojima se, kako se čini, unatoč liberalizaciji tržišta, i dalje vode neki osiguravatelji.

Stoga ne čudi da tvrtke koje imaju velike flote vozila koriste područja manjeg rizika poput Daruvara kako bi platile manje premije osiguranja.

U Hrvatskom uredu za osiguranje kažu da još od 1. siječnja 2008. društva za osiguranje donose vlastite cjenike premija, a eventualno korištenje prebivališta i mjesta registracije može, ali ne mora biti parametar za određivanje visine premije, odnosno sastavni dio cjenika premija svakog pojedinačnog društva za osiguranje.

“Prema našim saznanjima, brojni osiguratelji nemaju razvrstavanje u zone rizika kakve su postojale u vrijeme zajedničkog cjenika premije osiguranja i uvjeta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Također, vrijedi napomenuti da je na tržištu osiguranja trajno u tijeku intenzivna tržišna utakmica koja je posljednjih nekoliko godina dovela do drastičnog pada cijena obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Budući da su društva za osiguranje samostalna u donošenju cjenika premija, o njima ovisi da na temelju struke osiguranja i sukladno odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu donesu odluke o kreiranju određenih zona rizika koje mogu iskoristiti ili ne”, kažu u HUO-u.

Sam Daruvar, kako stoji na službenim gradskim stranicama, ima 8.567 stanovnika, a prema podacima koje smo dobili od Centra za vozila Hrvatske, u 2019. godini registrirano je 28.106 vozila s daruvarskim pločicama.

U istom razdoblju registrirano je 473.176 vozila sa zagrebačkim pločicama. U prvih osam mjeseci ove godine registrirano je pak 16.401 vozilo s daruvarskim te 322.555 vozila sa zagrebačkim pločicama.

Pritom je bitno napomenuti da, osim samog Daruvara, daruvarske pločice nose i automobili iz gradova Grubišno Polje, Lipik i Pakrac te još pet općina, a zagrebačke se oznake isto tako koriste i u gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić te 26 općina.

Foto: Facebook

Sljedeća objava

Zvijer na struju: Upoznajte Mustang sa 1400 električnih 'konja'

Ford Mustang Cobra Jet je ‘konjić’ nove generacije koja itekako jamči zabavu. Kao znak koliko ozbiljno Ford shvaća elektrifikaciju, dokaz je najnoviji Cobra Jet koji je zamijenio tradicionalni osmocilindrični motor za bateriju. Još nema tehničkih detalja, ali poznato je da nova Cobra ima 1400 KS i gotovo 1500 Nm okretnog momenta. Teško […]