Prvi električni crossover iz Lexusa

Martin K.

Lexus UX 300e, prvo električno vozilo Lexus marke, već je krenuo u prodaju u Kini dok će se u Europi naći kasnije ove godine. U najavi, Lexus je otkrio da će crossover doći sa zračno hlađenom baterijom snage 54,3kWh i deset godišnjom garancijom ili jedan milijun kilometara.

Lexus UX300e pridružio se Nissanu Leafu kao jedan od rijetkih EV-a s baterijama sa zračnim hlađenjem, koje se smatraju ne toliko robusnim. A u službenoj izjavi stoji da je takav sustav puno bolji od hlađenja tekućinom:

Za UX 300e, Lexus je razvio sustav hlađenja u baterijskim ćelijama koji je sigurniji i lakši od sustava s vodenim hlađenjem. Uz hlađenje zrakom koji kruži unutar baterije, može se postići stabilan izlaz snage čak i pri velikoj brzini i tijekom ponovljenog brzog punjenja.

Radeći ruku pod ruku s klimom u kabini, sustav poboljšava performanse automobila, radni vijek baterije i performanse punjenja. Pouzdanost je također bila u prvom planu u razvoju sustava grijanja na baterije. Grijaći elementi ispod svakog modula baterije smanjuju utjecaj hladnog vremena na raspon vožnje, osiguravajući punu snagu od početka vožnje.

Jamstva za bateriju također propisuju razinu degradacije koja se može dogoditi prije nego što se zamijeni. Kapacitet Lexusa UX300e treba se spustiti ispod 70% tj. na domet od oko 250km.

Električni UX ima domet od oko 400km, a u Kini se prodaje za 50.000 eura. Prodajna cijena u Europi, očekuje se, startati će od oko 41.000 eura.

Foto: CarAdvice

Sljedeća objava

Bomba u Porsche centru u Zagrebu: Mehaničari rastavili automobil i pronašli eksplozivnu napravu

Policija i pirotehničari okružili su u ponedjeljak poslije 13 sati servis Porsche Inter Auto na zagrebačkom Jankomiru i evakuirali ljude nakon dojave o mogućem nalasku bombe, piše 24sata. Muškarac je dovezao automobil na u servis, a radnici su pronašli improviziranu eksplozivnu napravu kada su pokušali rastaviti automobil. “U 12:54 sati […]