Škoda Enyaq iV je potpuno električni SUV

Martin K.

Ovo je nova Škoda Enyaq iV. To je prvi model Škode koji se temelji na MEB platformi Volkswagen Grupe, a riječ je o potpuno novom potpuno električnom SUV-u koji obećava domet do 508 kilometara.

Moći ćete birati između automobila s oznakom ’60’ ili ’80’: prvi će koristiti bateriju od 62kWh i motor od 132kW (178 ks), a drugi bateriju od 82kWh i motor od 150kW (202 ks), oba šaljući moment i snagu samo na stražnje kotače. SUV sa stražnjim pogonom.

60 će udariti 100km/h za 8,7s, dok će snažniji Enyaq 80 to učiniti dvije desetinke brže (8,5s). Kasnije će se pojaviti vRS verzija koja dodaje još jedan motor na prednjoj osovini (za pogon na sva četiri kotača) i vrijeme od 6,2 s za 0-100 km/h. Škoda računa da Enyaq 60 doseže do 390 kilometara, a jedno punjenje verzije 80 do 508km.

Pametnog izgleda, nešto duža i dovoljno široka poput Volkswagen Tiguana, Škoda računa da je komotan poput Kodiaqa, iako je niži od Octavije. Nesumnjivo je da vam pojede pažnju masivni središnji samostojeći zaslon osjetljiv na dodir od 13 inča zajedno s digitalnim kokpitom smještenim u 5,3 inčni zaslon koji dolazi sa četiri različita izgleda.

Tu je i “Laura”, koja je vaš digitalni glasovni asistent, sposobna razumjeti 15 jezika. Budući da je riječ o Škodi i jer je električna, mnoštvo je doista praktičnih prostora za pohranu – poput sjajno nazvanog ‘Jumbo Boxa’ ispod središnjeg naslona za ruke i još jednog masivnog prostora za odlaganje ispod središnje konzole, a straga imate 585 litara prtljažnika.

Škodin šef Thomas Schäfer rekao je: “Lansiranje Enyaq iV započinje novu eru za Škodu.”

Foto: Škoda

Sljedeća objava

F1: Senzacija u Monzi! Pierre Gasly pobjednik VN Italije!

Kakva utrka u Monzi! Teško je naći riječ koja to opisuje, ali mislim da danas nema Formula 1 fana koji nije razvukao osmjeh od uha do uha ugledavši Pierra Gaslya na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. No kako? Zašto? Krenimo redom. Utrka je startala normalno i bez incidenata, Lewis je imao […]