Škoda predstavila novu aplikaciju: Samo prislonite mobitel i on će vam reći koji je kvar u pitanju

Josip J

Škoda je upravo predstavila novu aplikaciju za pametne telefone pod nazivom “Analizator zvuka“ koja će putem zvuka moći detektirati kvar u motoru.

Aplikacija koristi umjetnu inteligenciju i pomaže u brzom i preciznom prepoznavanju potrebe za bilo kakvim servisom. Program bilježi zvukove koje proizvodi vozilo tijekom rada i uspoređuje ih s pohranjenim uzorcima zvuka.

U slučaju bilo kakvih odstupanja, aplikacija pomoću algoritma utvrđuje što su i kako se mogu riješiti. Na taj način, “Analizator zvuka“ pomaže učiniti održavanje vozila učinkovitijim i smanjiti vrijeme koje automobil provodi u servisu.

“Nastavit ćemo kontinuirano koristiti tehnologije umjetne inteligencije kako bismo našim kupcima nudili još personaliziraniju uslugu, čime ćemo još više poboljšati korisničko iskustvo”, rekao je Stanislav Pekar, voditelj odjela za prodaju u Škodi.

Aplikacija “Analizator zvuka” koristi umjetnu inteligenciju za pouzdanu, jasnu i brzu procjenu trenutnog stanja dijelova i obavještava tehničare o svim potrebnim servisima. U tu svrhu program razmatra različite parametre specifične za vozilo i analizira profil upotrebe određenog automobila.

Iako je program vrlo složen, njegovo je djelovanje intuitivno: zvukovi koji se ispuštaju u vozilu mogu se snimati pametnim telefonom. Algoritam zatim uspoređuje snimku sa pohranjenim uzorcima zvuka i na temelju toga daje konkretan opis rezultata. Softver je već u stanju prepoznati deset uzoraka, s točnošću od preko 90 posto.

Aplikacija prvo pretvara audio datoteku u spektrogram koji vizualno prikazuje zvučne signale. Ovaj se prikaz zatim uspoređuje sa pohranjenim snimkama kako bi se utvrdila odstupanja. U tu svrhu aplikacija kategorizira potencijalnu potrebu za nadolazećim održavanjem ili popravcima.

Aplikacija za pametni telefon testirana je u 14 zemalja, uključujući Njemačku, Rusiju, Austriju i Francusku.

Sljedeća objava

Deset superautomobila koji ne mogu ništa novom Audiu RS6

Audi RS6 ne treba posebno predstavljati. Svi znamo da se radi o karavanu koji je, uz petero ljudi i dosta prtljage, sposoban za posramiti i neke od superautomobila. Novi RS6, kako Audi tvrdi, sposoban je za sprint do stotke za 3,6 sekundi, a TopGear je sastavio popis koji bi to […]