Spava vam se za volanom? Postoji sasvim logično objašnjenje zašto je tomu tako

Josip J

Sigurno vam se dogodilo da se osjećate savršeno odmorni i naspavani no čim sjednete za volan uhvati vas pospanost.

To je zato što u vožnji često uđemo u neku vrstu automatskog pilota, pri čemu naš um potpuno odluta ili je žrtva pospanosti.

Kako postajemo iskusniji u vožnji počinjemo voziti mehanički i ne razmišljamo o svakom koraku, a to mogu biti zamke, prenosi Revija HAK.

Duboko u sebi, nije neuobičajeno da ostanemo zaokupljeni vrlo raznolikim mislima i usredotočeni na stvari koje nemaju nikakve veze s onim što se događa ispred ili oko vozila. Problem nastaje kada se tijekom vožnje pojavi nepredviđena situacija koja zahtijeva brzu reakciju.

Ako se izgubimo u svojim mislima i reakcija nije dovoljno brza, mogli bismo imati nesreću. Monotonija predugog automatskog ponašanja završi generirajući osjećaj pospanosti.

No, postoji još jedan potencijalni uzrok pospanosti. Postoje dokazi da stabilne vibracije vozila na niskim frekvencijama koje se javljaju tijekom vožnje smanjuju budnost organizma, izazivajući pospano stanje čak i među ljudima koji su se dovoljno odmarali.

Nedavno testiranje provedeno sa zdravim volonterima u virtualnom simulatoru koji je reproducirao iskustvo vožnje na autocesti pokazalo je utjecaj vibracija na pospanost, budnost i kognitivne performanse.

Naime, autori istraživanja pokazali su da ako tijekom monotonog iskustva vožnje dodamo i vibraciju niske frekvencije (4-7Hz), osjećaj pospanosti nastaje nakon samo 15 minuta i postepeno se povećava.

Foto: Pexel

Sljedeća objava

(VIDEO) BMW novom reklamom provocira Mercedes zbog nove S klase

Rivalstvo među njemačkim luksuznim markama svima nam je poznata stvar. Potvrđuje to i kratki video objavljen na službenom Instagram profilu BMW-a u kojem su se osvrnuli na dolazak nove Mercedesove S-klase. Video pokazuje zavojitu cestu, što aludira na dobra vozna svojstva BMW-ovih modela, i to u obliku slova S. Slijedi kratka poruka “Nice […]