Stara škola sa novom tehnologijom, BMW R nine T

Martin K.

BMW je ažurirao liniju R nine T s čišćim motorom i znatno poboljšanim kompletom pomagala za vožnju zadržavajući klasičan izgled. Prvi put predstavljen 2013. godine, tržište retro roadstera doživjelo je procvat tijekom posljednjih sedam godina, što je rezultiralo nabujalom linijom koja uključuje R nineT Pure, Scrambler i Urban G / S, kao i originalni punomasni stroj.

Srce je ažurirani motor od 1170 cm3 koji je modificiran i za čišću vožnju. Najveća snaga je tako malo u padu (108ks sa 109ks), ali prije dolazi do 500okr/min, dok je vršni moment potpuno isti 116Nm pri 6000 okretaja/min. Izmjene na glavama cilindara rezultirale su učinkovitijim sagorijevanjem, što ne samo da pomaže u smanjenju emisija, već generira i malo više okretnog momenta s BMW-om.

Odjel elektronike nedvojbeno je tamo gdje je došlo do najveće promjene. Cijeli asortiman sada serijski koristi ABS Pro (ABS u zavoju) i dinamičku kontrolu kočenja (gas se zatvara pod jakim kočenjem).

Gas se također sada po principu ride by wire, što otključava neke ljupke udobnosti poput tempomata, kao i ‘Pro’ načine vožnje. Ako kupite opcionalne profesionalne načine rada na R nine T i Pure, dobit ćete Dynamic način rada koji ima brži gas i manje nametljivu kontrolu proklizavanja i ABS.

Na Urban G / S i Scrambleru dobivate način rada “Dirt”, koji je u osnovi sličan načinu Enduro na GS-u – omogućuje puno klizanja stražnjih kotača i daleko manje intervencija ABS-a na stražnjem kotaču, ali neće dopustiti da se potpuno zavrti ili blokira.

Svi motcikli biti će u prodaji do proljeća sljedeće godine.

Foto: BMW

Sljedeća objava

Misliš da znaš sve o novitetima u auto-moto svijetu: Saznaj u našem kvizu

Tržište automobilske industrije se rapidno mijenja. Gotovo svakoga dana predstavi se neki novi model auta ili barem nova inačica već poznatih nam modela. Tako je i ove godine kada je uslijed pandemije koronavirusa taj tempo malo usporen. Stoga smo mi odlučili testirati vaše znanje o nadolazećim modelima. Ukratko, pravila kviza […]