Stigle brojke: Ove godine puno manji broj prometnih nesreća, a zna se i koji je glavni uzrok smrtnosti na cestama

Josip J

U prva četiri mjeseca 2020. godine, policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba u odnosu na godinu ranije.

Evidentirana je 6.941 prometna nesreća (u četiri mjeseca 2019. – 9.128 prometnih nesreća), u kojima je poginulo 68 osoba (2019. – 74 osobe), teško je ozlijeđeno 460 (2019. – 573 osoba), a lakše je ozlijeđeno 2.041 (2019. – 2.856) osoba.

Manjem broju prometnih nesreća te stradalih osoba, doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu.

Iz policije napominju kako u takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise te voze brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama.

Na području Republike Hrvatske u proteklom, relativno kratkom razdoblju (proteklih 10-tak dana) dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 12 osoba.

Analizirajući nesreće, vidljivo je da su ih većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.

Nadalje, glavni uzrok smrtnog stradavanja je kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe odnosno mladi vozači, iz policije su poseban apel uputili roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da su konzumirali alkoholna pića te da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi i osobi za koju se sumnja da nije sposobna sigurno sudjelovati u prometu, temeljem životnog i prometnog iskustva, istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Policija će u narednom periodu nastaviti, ali i intenzivirati, poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

“Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu”, zaključuju iz policije.

Foto: MUP

Sljedeća objava

(VIDEO) Zanima vas što vozi Cristiano Ronaldo? Zavirite u njegovu garažu

Jedan od najboljih nogometaša svijeta Cristiano Ronaldo prije nekoliko dana postao je vlasnik luksuznog Bugattija Centodiecija vrijednog gotovo 10 milijuna eura. Portugalska zvijezda je u karanteni, ali se svejedno počastio novim automobilom, koji vrijedi više nego kompletna kolekcija koju ima u garaži, a u kojoj ima itekako skupocjenih automobila. Ronaldo […]