Toyota predstavila svoj GR Super Sport, hiperautomobil za Le Mans

Martin K.

Već neko vrijeme znamo da Toyota razvija hiper automobil za utrke na Le Mansu 2021. Zove se GR Super Sport i sudjelovati će u novoj LMH kategoriji. I evo ga, napravio je demo krug prije nego što je krenuo LM24 prošlog vikenda.

GR Super Sport temelji se na prototipu TS050 (koji je tri puta izravno osvojio Le Mans) i, u skladu sa sportskim propisima, razvija se i kao cestovni i kao trkaći automobil.

LMH automobili ograničeni su na 670 konjskih snaga i ne smiju težiti manje od 1.030 kg, dok e-motori koji proizvode najviše 268 KS mogu pokretati prednju osovinu za pogon na sva četiri kotača. Toyotin koncept GR Super Sport imao je twin-turbo V6 hibrid s 986 KS, tako da postoji vrlo stvarna mogućnost da cestovni automobil na kraju bude moćniji od automobila za stazu.

Noseći poznati GR kombinezon, bivši vozač Toyote Gazoo Racing Alex Wurz odradio je krug u otvorenom automobilu prije utrke prošlog vikenda (koju je Toyota očito pobijedila). Toyota kaže da je GR “hiper automobil s pedigreom trkaćih automobila i performansama”, te kaže da odražava svoju “predanost korištenju moto sporta za izradu sve boljih cestovnih automobila za satisfakciju kupaca, te simbolizira sve prisniji odnos između Toyota Gazoo Racing trkaćih i cestovnih automobila.”

Wurz je nakon kruga rekao da je “mogao osjetiti sličnosti između GR Super Sporta i TS050 Hybrid u pogledu performansi, posebno pogon na sva četiri kotača i hibridni sustav”.

ByKolles i Scuderia Cameron Glickenhaus također pripremaju LMH automobile za sljedeću godinu. Peugeot će se pridružiti 2022. godine. Aston Martin prijavio se sa Valkyrie-om, ali je odustao ranije ove godine.

Foto: WEC

Sljedeća objava

Jeste li se zapitali koliko loptica za golf stane u prtljažnik Seat Tarracoa?

SEAT Tarraco su golf igrači i profesionalci iz industrije izdvojili kao „Idealni automobil“ na 11. izdanju Španjolskog medijskog kupa. Zato što udovoljava svim zahtjevima koje golfisti zahtijevaju kako za svakodnevnu upotrebu, tako i za bavljenje svojim omiljenim sportom: praktičnost, nastanjivost i poštivanje okoliša. Nosivost prostora za prtljagu također je bila […]