Toyota predstavila vozilo zanimljivog imena koje će biti poslano na Mjesec

Josip J

Toyota je prošle godine najavila neobični projekt, a odnosi se na lunarni rover koji će se kretati po površini Mjeseca.

Toyota se udružila s japanskom svemirskom agencijom JAXA, a dosad su već objavljeni neki koncepti koji otkrivaju kako bi mogao izgledati.

No, nedostajalo mu je ime, a sada je otklonjena i ta dilema. Toyota i JAXA su priopćile da će njihov lunarni rover nositi ime Lunar Cruiser.


Porijeklo je više nego očigledno. Toyota Land Cruiser je možda i najpoznatiji model japanske kompanije te je prisutan od 1951. godine Posljednja generacija je prisutna već duži niz godina, a uskoro će se pojaviti i redizajn.

Ime Lunar Cruiser je izabrano i zbog “poznatog osjećaja koji budi u ljudima koji su dio razvoja i proizvodnje prototipa rovera, kao i zbog prepoznatljivosti u široj javnosti”.

Kao i Land Cruiser, Lunar Cruiser mora biti kvalitetan, izdržljiv i pouzdan. Za kretanje će koristiti tehnologiju gorivih ćelija vodika koja će mu omogućiti da pređe oko 10.000 kilometara na površini Mjeseca, a unutrašnjost rovera će biti pod pritiskom kako bi putnici mogli boraviti u njoj.

Jedan od izazova su i gume koje moraju izdržati grub i stjenovit lunarni teren. Ako sve bude išlo prema planu, JAXA će lansirati Lunar Cruiser na Mjesec u drugoj polovici ovog desetljeća.

Foto: Screenshot

Sljedeća objava

Stiže novi električni BMW i4, brojke su impresivne

Autoindustrija trpi teške udarce uslijed pandemije koronavirusa, ali BMW se drži svojih planova te za narednu godinu priprema električni i4. BMW je potvrdio da je spreman za proizvodnju modela i4 nakon što je završena dosad najveća rekonstrukcija postrojenja u povijesti. Promjene su omogućile proizvodnju električnog i4 na istoj proizvodnoj traci s […]