MotoGP: Vinales sa Yamahom sutra na pole positionu

Martin K.

Manje od desetinke dijeli vodeći trio nakon kvalifikacija na Red Bull Ringu, a top 12 vozača nije bilo ovoliko blizu još od 2007.

Maverick Vinales će po prvi put nakon Australije 2019. startati sa prve pozicije na gridu nakon senzacionalnog Q2 na Velikj Nagradi Austrije. Sa 1:23.450 Španjolac je pobijedio Jacka Millera tj. sa 0.068 prednosti, a prvi u prvenstvu Fabio Quartararo zaostao je 0.087. Top 12 vozača bilo je sa vremenima unutar pola sekunde, najbliže što smo vidjeli još od 2007.

Q2 je započeo i kakav je to početak bio. Vinales je postavio vrijeme kruga koje se poklapa s najbržim vremenom Johanna Zarca u Q1, a Quartararo je tada preuzeo vrh za desetinku. Na zaslonima su bljeskali najbrži sektori jedan za drugim poput božičnog drvca i skidala su se vremena krugova. Miller je došao do P3 prije nego što su Miguel Oliveira, Pol Espargaro i Joan Mir izmjenjivali privremeni P3. Ali Miller ga je zatim vratio natrag, a Vinales je istjerao Quartararoa sa vrha.

Taj je krug za tvorničku Yamahu poništen, a Quartararo se vratio na vodeću poziciju. No, Vinales je krenuo još brže i postavio je 1:23.694 da bi ponovno uzeo P1. Pol Espargaro je potom stigao do P5, zakasnivši samo dvije desetinke, s tim da je Mir opet treći. Andrea Dovizioso ubacio se u P6, a Quartararo je zatim zatvorio gap prema Vinalesu dok se prašina nakratko slegla kako bi vozači dobili nove gume.

Brda su ubrzo zaživjela uz zvuk MotoGP strojeva, a vremena su postajala još brža. Vinales je ponovno poravio svoje vrijeme, a Franco Morbidelli došao do P3 što je u tom trenutku bilo 1-2-3 za Yamahu u Austriji. Dovizioso se spremao pokazati tko je gazda oko Red Bull Ringa, Talijan je P1 oduzeo Vinalesu usprkos gubitku vremena u Sektoru 3, ali to još nije bilo gotovo.

Pobjednik utrke 2017. i 2019. nije se dugo zadržao na vrhu. Vinales vratio se na vrh dnevnog reda da bi otišao preko desetinke ispred ostatka. Dovizioso je opet postavljao crvene sektore, a Pol Espargaro također. Nije mogao zadržati svoju prednost oko druge polovice kruga i KTM-ov vozač je došao na P3, a Dovizioso je opet izgubio vrijeme u Sektoru 3. Može li broj 04 povratiti prednost kao što je to učinio u posljednjem krugu u Sektoru 4 ? Ne baš, Dovi je, nakon što su ga Quartararo i Pol Espargaro nadmašili, prešao na P3 kako bi premjestio vozača KTM-a na P4.

Ali još uvijek nismo bili gotovi. Miller i Pol Espargaro odlazili su u posljednji krug kako bi pokušali ukrasti pole od Vinalesa. I izgledalo je kao da mogu. Oba vozača bila su bolja u Sektoru 1 i Sektoru 2, ali Espargaro je još jednom izgubio vrijeme u Sektoru 3. Sektor 4 nije krenuo Espargarovim putem i nije se mogao poboljšati, ali Miller je to učinio. To nije bilo sasvim dovoljno za pole, ali Miller je otišao na P2 da razdvoji Viñalesa i Quartararoa, prvi start u prvome redu ove sezone. Australac se našao u sendviču Yamahe u prvom redu, između Vinalesa i Quartararoa na prvom odnosno trećem mjestu.

Nakon što je procurila vijest da neće nastaviti s Ducatijem nakon kraja ove sezone, Dovizioso će predvoditi drugi startni red koje je zauzeo sa samo 0,156 zaostatka. I on i KTM-ov Pol Espargaro izgledali su superiornije u FP4-u i nadaju se da će u ranim fazama moći zaobići Vinalesa, Millera i Qutaratarara. Pole position ili prvi startni red čekao je broj 44, ali peto mjesto u kvalifikacijama je najbolje što je mogao, no sejedno Espargaro ima stvarne šanse boriti se za pobjedu u nedjelju.

Foto: MotoGP

Sljedeća objava

F1: Hamilton ispred Bottasa, Verstappen treći za sutrašnju VN Španjolske

Bila je to privatna bitka za pole poziciju između dvojice vozača Mercedesa u kvalifikacijama za VN Španjolske, s vodečim čovjekom prvenstva Lewisom Hamiltonom na čelu sa 0,059sek ispred momčadskog kolege Valtteri Bottasa, u izuzetno vrućim uvjetima na stazi u Barceloni. To je bio drugi tjedan zaredom da je gap između […]