Volkswagen objavio reklamu na instagramu pa se ubrzo ispričao zbog iste

Martin K.

Njemački automobilski div Volkswagen ispričao se zbog jedne internetske reklame za novi Golf koja je izazvala brojne negativne reakcije.

Reklamu su mnogi ocijenili kao rasističku, prenose njemački mediji. “Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo”, priopćio je Volkswagen.

Video spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran novi Golf.

Animirana slova koja se polako pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam “Neger” (Crnčuga).

Glasnogovornik inicijative Crni građani Njemačke Tahir Della izjavio je kako je spot “totalno rasistički”. Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil, koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao “nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim” te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku reagirao s nerazumijevanjem. “Vjerojatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naša objava na Instagramu do te mjere shvaćena pogrešno”, priopćio je koncern kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Volkswagen je u isprici također naveo da se “ako ni zbog čega drugog, a ono zbog povijesti koncerna” u Wolfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Podsjetimo, Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namijenjen opskrbi građana Njemačke automobilima, a bio je aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.

Foto: Netcarshow

Sljedeća objava

Službeno predstavljen prvi Nissan GT-R 50 by Italdesign

Čekanje je konačno završeno, putem video stream-a iz “Tazio Nuvolari” u Cervesini, Italdesign predstavio je prvi Nissan GT-R 50 by Italdesign u slavljeničkom izdanju ograničenom na pedeset primjeraka. Nissan GT-R 50 by Italdesign rezultat je suradnje s japanskim proizvođačem koji je započeo 2018. izradom istoimenog prototipa. Uspjeh postignut u mjesecima […]