YouTuberi prozvali SSC zbog video snimke brzinskog rekorda: Tuatara nije oborila rekord

Martin K.

Ukoliko pratite novosti vezane uz svijet automobila putem YouTuba, u zadnjih nekoliko dana mogli ste vidjeti kako je mala američka kompanija SSC North America sa svojim modelom Tuatara oborila svjetski brzinski rekord sa prosječnom brzinom od 316 milja/h tj. 508 km/h, a najveća postignuta brzina iznosila je 532km/h.

Kada se dogodi ovako velika stvar i kada zapravo pometete pod Bugattijem i Koenigseggom, red je čestitati.

A nakon čestitki sa svih strana, pojavile su se sumnje i pitanja vezana uz objavljeni video obaranja rekorda. Najglasniji i najuporniji u zadnjih nekoliko dana sa postavljanjem pitanja bili su YouTuberi Tim Burton poznatiji kao Shmee150, Robert Mitchell i Misha Charoudin koji su sva svoja razmišljanja podijelili u nekoliko videa.

U niti jednom trenutku trojac nije dovodio u pitanje da je Tuatara brz automobili i da je sposoban za te brzine, već da ono što je servirano javnosti u videu nije ono što kompanija tvrdi. Dali su si truda te kontaktirali i tvrtku čiji je GPS korišten za mjerenje rekorda, no iz te tvrtke su se odmah ogradili izjavom: “Nitko od naših djelatnika nije bio prisutan na dan obaranja rekorda te ne možemo sa sigurnošću potvrdi informacije o krajnjoj brzini jer očitanje ovisi o kalibraciji instrumenata.”

Koenigsegg je prije nekoliko godina na istoj toj ravnici postavio svoj brzinski rekord, a uspoređujući te dvije snimke Shmee je pokazao kako je Agera RS istu ravnicu prošla brže od Tuatare iako je Tuatara išla puno puno brže!? Naravno nemoguće!

Još jedna stvar na koju je Tim upozoravao je da ovakve tvrdnje o brzinskim rekordima mogu imati jako velike posljedice na neke kompanije i samu sigurnost. Naime kupci Bugattia koji su bili uvjereni da kupuju najbrži automobil na svijetu sada mogu odustati od kupovine i kupiti Tuataru vodeći se lažnim informacijama, a Bugatti i ostale kompanije prislino ubrzati svoja istraživanja te time riskirati živote test vozača s obzirom da su milijunski iznosi u pitanju.

Nakon svega toga, jučer se video porukom oglasio i vlasnik SSC-a Jerod Shelby. U kratkom videu objasnio je da nije imao uvid u video snimke te nakon svega odlučio da će se pokušaj obaranja rekorda ponoviti na istom mjestu pa pozvao Shmmeea, Roberta i Mishu da ovaj put budu i fizički prisutni na samom događaju.

Kada će se točno to dogoditi još nije poznato, no svi se veselimo događaju i nadamo se u uspjeh ovog automobila.

Foto: SSC North America

Sljedeća objava

Sedam uzastopnih konstruktorskih naslova za Mercedes

Nakon prošle utrke kada je Lewis zasjeo na prvo mjesto po broju pobjeda u povijesti, ovaj put je Mercedes ispisao svoju povijest. Naime, sa sedam konstruktorskih uzastopnih naslova Mercedes je iza sebe ostavio Ferrari koji ih ima šest. Da naslov bude bez mrlja pobrinuo se dvojac vozača koji su završili […]