Zaokret prema struji: Mazda započinje proizvodnju svog prvog električnog automobila

Josip J

Mazda je 19. svibnja 2020. započela proizvodnju potpuno nove Mazde MX-30, svog prvog u potpunosti električnog automobila.

MX-30, elegantan i svestran SUV, stvoren je kao odgovor na sve veću potražnju za električnim vozilima kod ekološki osviještene populacije u Europi.

Nova Mazda MX-30 opremljena je sustavom e-Skyactiv, a riječ je o Mazdinoj novoj tehnologiji električnog pogona. Pogonski sklop s pogonom na prednje kotače kombinira sinkroni izmjenični elektromotor snage 107 kW (145 KS) s litij-ionskom baterijom kapaciteta 35,5 kWh, osiguravajući novom SUV-u doseg od oko 200 km.

Kalibriran tako da osigurava optimalnu ravnotežu između dosega koji kupcima omogućuje bezbrižnost i emisija CO2, a baterijski sustav se može napuniti do 80% u roku od približno 40 minuta pomoću brzog istosmjernog punjača.

Arhitektura vozila Skyactiv kod MX-30 posebno je konstruirana kako bi upotpunila dojam uglađene vožnje koji je svojstven potpuno električnim vozilima. U kombinaciji s novim sveobuhvatnim sigurnosnim sustavima i-Activsense, MX-30 kupcima nudi jedinstveno iskustvo bešumne vožnje.

Glavna uputa inženjerima bila je stvoriti električni automobil mora se moći voziti jednako dobro kao i svaki drugi Mazdin automobil.

Najnoviji izričaj Mazdine nagrađivane filozofije dizajna Kodo pojačava ovaj novi smjer u razvoju tehnologije pogonskih sklopova. Beskompromisno jednostavan dizajn naglašava ljepotu masivne čvrstoće modela MX-30, dok dvokrilna tzv. “freestyle-vrata” bez središnjeg stupa i uokvireni zaštićeni prostor nagovještavaju osjećaj prostranosti i otvorenosti u kabini.

Ergonomski izvrsna unutrašnjost ističe kokpit usmjeren na vozača, Mazdin prvi 7-inčni upravljački panel klimatizacijskog uređaja s dodirnim zaslonom i niz novih, ekološki prihvatljivih materijala poput pluta i tkanine za obloge vrata koja sadrži vlakna od recikliranih plastičnih boca.

Mazda MX-30 može se naručiti odmah, a bit će dostupna u Mazdinim salonima u Europi od jeseni 2020. godine.

Foto: Netcarshow

Odgovori

Sljedeća objava

(VIDEO) Petogodišnjak koji je uzeo roditeljima auto da ode kupiti Lamborghini napokon dobio priliku provozati se u jednom

Sjećate se petogodišnjeg dječaka koji je nedavno uhvaćen kako vozi svoj očev SUV (koji je ukrao) u Kaliforniju kako bi kupio Lamborghinija? E, pa taj se dječak  dobio priliku voziti u novom Lamborghini Huracanu. Zbog popularnosti priče, Jeremy Neves, vlasnik Huracana, odlučio je dječakov san o vožnji u Lamborghiniju pretvoriti […]